Falanszter felé

2014. február 24.

A skót parlament a héten fogadta el azt az törvényt, mely szerint a Skót Állam minden 18 év alatti személy részére “állami gondnokot” rendel tudósít a The Daily Telegraph 2014. február 20-án kelt cikke.

A törvény szerint a ‘társadalombiztosítás’ (NHS) minden 5 év alatti gyermek részére egy védőnőt fog kijelölni, majd állami gondnokként az önkormányzat lép be, mely jogörét elvileg a pedagógusokon keresztül fogja gyakorolni. A törvény célja az indokolás szerint, hogy minden a gyermekek fejődését akadályozó vagy gátló momentumot illetve az esetlegesen felmerülő gyermekbántalmazást kiszűrjenek vagy megakadályozzák. A skót gyermekügyi miniszter szerint egy állami gondnok megléte segíthet abban, hogy adott esetben a családnak legyen hova fordulnia segítségért. Továbbá biztosította a közvéleményt, hogy a családok nem lesznek (államilag) kötelezve arra, hogy az állami gondnok által javasoltakat kötelezően végrehajtsák vagy figyelembe vegyék.

A törvény hatályba lépése azonnal felháborodást váltott ki. Az ellenzők között voltak a Konzervatívok, a Law Society of Scotland, a Faculty of Advocates, a Church of Scotland,  a Free Church of Scotland, a Római Katolikus Egyház. A The Christian Institute  nevű szervezet pedig elkötelezett abban, hogy a szabályozást jogellenesnek mondja ki bíróság.

Mindannyian arra figyelmeztettek, hogy ezzel a szabályozással sérülnek a szülők jogai a gyermekek nevelése felett, a szülőket nem védi semmi attól, hogy az állam mondja meg részükre mit tegyenek vagy ne tegyenek stb és csak tovább növeli az állami beavatkozást a családok életébe.