Veszélyben a német gazdaság jövője

2015. június 18.

Future of German economy threatened” írja a The Daily Telegraph Business szekciójában, a 2015. június 2-i számban. A lap állítása szerint Németországban a születésszám a világon a legalacsonyabbra süllyedt, ennek következtében a 2020-as évek elejére a munkaképes emberek száma gyorsabban fog fogyni, mint a köztudottan elöregedő Japánban. Németország lakosságának már ma is 12%-a „külföldi”, ami 10 millió főt jelent és csak az idei évben további 400 ezer bevándorlót várnak.

A cikk a World Economy Institute in Hamburg tanulmányát idézi, mely szerint Németország születési rátája 2008 és 2013 között 1000 főre vetítve 8,2 –re csökkent, míg ezen idő alatt Japán rátája csak 8,4 volt. Az intézet szerint egyetlen más vezető gazdaság nem hanyatlik ilyen mértékben és ez a gazdaságra is hatással lesz, mert már a migráció sem pótolja a népesség csökkenést, a népességfogyás pedig nemcsak pénzügyi problémákhoz vezethet, hanem akadálya lesz a német cégek innovációs képességének és annak, hogy egyre újabb termékekkel lépjenek a piacra.

A német kormány számításai szerint Németország lakossága 2060-ra a mai 81 millióról 67 millió főre fog csökkeni (nettó 15 millió munkaképes személy fog kilépni a munkaerő piacról a következő 15 évben). Egyes tartományokban, mint Brandenburg, Pomeránia vagy Szászország nemcsak rendelők és üzletek zárnak be, szűnik meg a közösségi közlekedés, de egész települések gondolkodnak azon, hogyan  vigyék végbe a „tervezett” megszünést. Mindez korábban elképzelhetetlennek tűnt.