Defenzívában, mérték nélkül

2014. december 7.

Bármilyen csatornát nézünk vagy hallgatunk, nyomtatott vagy internetes médiát fogyasztunk minden műsorban és minden első lapon a korrupcióról van szó. Az ellenzék és a választók egy csoportja szerint a kormány és  annak egyes tisztségviselői korruptak. A kormány miniszterei szerint erről nincs szó sem általában, sem konkrét esetekben.

A miniszterelnökség helyettes államtitkára közleményt adott ki, melyben arra hivatkozik, hogy a miniszterelnök nem tűri a korrupciót. Maga Orbán Viktor többször is kijelentette, hogy zéró tolerancia van hírdetve a korrupció ellen. A miniszterelnökséget vezető miniszter a támadások hatására bejelentette, hogy új szabályozás megalkotását fogja kezdeményezni, melyben a kormánytagok családtagjainak vagyoni helyzete is szabályozás alá fog esni.

Jól láthatóan a kormányzat defenzívában van. A megtámadott kormánytagok magyarázzák a bizonyítványukat, míg az ellenzéki oldal csupán egyet mond: korrupció, gyanús vagyongyarapodás.

Mindaddig azonban, míg nem húzzuk meg a mércét, nem állapítunk meg mértéket, nem fog tudni a kormányzat kijutni ebből a helyzetből. Milyen lakás illeti meg a miniszterelnököt? Van-e a miniszterek között presztízsben rangsor? Ennek megfelelően kinek milyen igatlanban kell/lehet/szükséges laknia?

Nagy-Britanniában a Downing Street 10 fogalom. Itt lakik a mindenkori miszterelnök. Ez nem csak a munkahelye, de a felsőbb szinteken van a lakása, magán-szférája hivatali ideje alatt. Ide jönnek a külföldi látogatók, itt láják őket vendégül vacsorára, ebédre, koktélra stb. A miniszterelnöki rezidenciához tartozik kiszolgáló személyzet is és az egész Nagy-Britanniáról ad képet mind az ország lakosságának, mind a külföldi látogatónak.

De nem csak Dowining Street 10 van, hanem Downing Street 11, ahol a szokás szerint a pénzügyminiszter lakik. A többi kormánytag is mind államilag fenntartott, poziciójához mért ingatlanban lakik – hivatali ideje alatt. A miniszterelnöknek ezen túl van egy vidéki rezidenciája is, ahova hétvégéken vagy évközi kisebb szabadsága alatt családjával együtt visszavonulhat kipihenni fáradalmait. Természetesen ez az ingatlan is alkalmas reprezentációra.

Ha jól emlékezünk Magyarországon is volt miniszterelnöki rezidencia, de Medgyessy Péter miniszterelnök azt nem találta annyira komfortosnak, mint saját személyes ingatlanját, ezért oda nem költözött be, helyette állami pénzen saját ingatlanát tették megfelelővé személyi védelmére. Medgyessy Pétert követően már több miniszterelnök nem is költözött a rezidenciára, Gyurcsány Ferenc is elhíresült villa lakásában élt hivatali ideje alatt, mint ahogy most Orbán Viktor is saját családi ingatlanát használja.

És mivel nincsen mérték, standard, vagy protokoll ezért az összehasonlításnak nincs alapja sem. Ezért az ellenzék által felhozott kérdésekre kormány oldaláról nincs védhető válasz. Miért ott, miért épp annyiért, miért épp olyan pénzügyi feltételekkel és pénzügyi megoldásokkal stb.

A kiutat a jelenlegi helyzetből nem nehéz megtalálni, de biztosan nem lesz könnyű legitimálni. Az első lépés már látható, a miniszterelnökségnek a várba költöztetése. Mindennek akkor lesz igazán értelme, ha az ingatlan nem csak a miniszterelnök munkahelye lesz, hanem rezidenciája is, és akkor tisztább helyzet elé nézünk. Ugyanígy a kormánynak össze kellene állítania egy ingatlan listát, mely ingatlanok a mindenkori kabinet tagjai rendelkezésére állnának, és amelyből a hivatalba lévő tagok választhatnak. Így minden kormányzati pozicióra vállalkozó személynek tudomásul kell(ene) vennie, hogy hivatali ideje alatt, éppen kormánya (illetve saját maga) becsületének védelme érdekében nem használhatja saját ingatlanát, vagyonát.

A miniszterelnökség Várba való költöztetése kapcsán felmerült kérdések (miért pont oda, miért ilyen sok pénzért, miért nem a gyermekszegénység elleni küzdelemre fordítják az összeget) jól mutatják a vita irányát és a benne valaha is felmerülő kérdéseket. Mindez azonban nem spórolható meg, ha egy tisztább közélettel akarunk számolni a jövőben.