Jelek és jelentések

2021. július 5.

Magyarország következő miniszterelnökének posztjáért sok résztvevős verseny folyik. Ez talán nem meglepő. Az érdekesség az, hogy a verseny egyik résztvevőfe nem férfi, hanem nő. Mindez a hírfolyamot vizuálisan is befolyásolja. 

Megszokhattuk, hogy a magyarországi politikusok döntő többségben férfiak, így nyilvános helyen való felszólalásaik, interjúik a magától értetődő és a mindennapok megszokott kereteit nem lépik túl. Öltönyös figura beszél a kamerába. Modernebb eszméket hirdető pártok és fiatalabb politikusok, közszereplők ma már nyakkendő nélkül, nyitott ingnyakkal, pulóverben nyilatkoznak. Férfi létükre természetesen nadrágban, zsebekkel. Mindez előnyt ad nekik, hiszen egy sima farmernadrágnak legalább 5 zsebe van, míg egy jól szabott (háromrészes) öltönynek 17 azaz tizenhét zsebe, ahová az illető elteheti mindazt a személyes tárgyat, amire általában, közvetlenül és azonnal szüksége lehet/volt. 

Mindez a nőknek nem adatott meg. Mobil telefon, pénztárca, kulcs, zsebkendő, toll – hogy csak a legkézenfekvőbbeket említsük egy nőnek gondot okoz. Hol van az a ruhadarab, ami mindezt könnyen kezelhetően és jótékonyan elrejti, mégis mindez azonnali használatra készen a tulajdonos rendelkezésére áll? Sehol. A hölgyek, női közszereplők részére csak a táska marad, amiben mindezt eltehetik és hordozhatják. Mindez nehezebbé is teszi az ő vizuális megjelenésük megtervezését és a helyszínen való mozgást, cselekvést.

A női közszereplők öltözködése viszont lehetőséget ad egyéb, rejtett üzenetek átadására is.

Madeleine Albright az Amerikai Egyesült Államok volt külügyminisztere erről nyíltan beszélt a The Financial Times-nak ( “My favourite pieces: Madeleine Albright’s symbolic brooches” -2014. szeptember 5.) adott interjúban. A külügyminiszter asszony előszeretettel hordott kitűzőket ruházatán és nem csak szépségük miatt. 1993-ban egy ENSZ ülésen kígyót ábrázoló kitűzővel jelent meg. Az őt megkérdező újságírónak őszintén megmondta, hogy azért választotta ezt, mert érkezése előtt egy az iraki sajtóban megjelent versben kígyóhoz hasonlították. A későbbiekben minden alkalommal, amikor a Közel-Keleten beszélt mindig egy galamb kitűzőt viselt jeleként annak, hogy reméli a béke meg fog valósulni a térségben. Így aztán az egyszeri aktusból nem csak szokás lett, hanem üzenet is: a kitűző általában tükrözte Madeleine Albright megítélését, várakozását az eseményről és a külügyminiszter asszony aktívan bíztatta az őket szemlélőket, hogy értelmezzék kitűzője üzenetét. 

A másik üzenet értékű „ékszer”, amit az amerikai közéletben szereplő hölgyek hordanak a gyöngy, a gyöngysor. Drágakövekkel ékesített ékszerek viselése megütközést keltene az amerikai közvélemény szemében, hivalkodónak találnák.  A gyöngysor viselése azt üzeni a szemlélő számára, hogy aki viseli elegáns, jólöltözött, megbízható, bölcs, érett személyiség, ugyanakkor az erő pozíciójában van, aki tudja mit és miért csinál. A gyöngysort klasszikus ruhatár mellett viselte eddig valamennyi First Lady, míg a jelenlegi alelnök (asszony) Kamala Harris farmer nadrág és tornacipő párosítása mellett hordja ezzel azt sugallva, hogy ő a fentieken túl modern és dinamikus is. 

A magyar közszereplők megjelenéseit szemlélve a fenti jelenségeket mind észrevehetjük. A női szereplők ruhatárának megtervezése sokkal nehezebb feladat az adott politikus számára, mint egy férfi közszereplő részére.

A miniszterelnöki pozícióért folyatott versenyben résztvevő hölgy pedig azért tűnik ki és el a körülötte lévőktől, mert a gyöngysor viselése ugyan megfelel az amerikai öltözködési elveknek és imázsnak, ugyanakkor idegen az általános magyar öltözködési szokásoktól és módtól. Kérdés, a szavazók értik-e a gyöngysor kódolt üzenetét, hogy hordója megbízható, érett, bölcs személyiség, aki tudja mit csinál?