A lényeg kimaradt

2020. április 2.

Napok óta izzik a nemzetközi sajtó attól a hírtől, hogy Orbán Viktor, Magyrország miniszterelnöke a koronavírus járvány veszélyeinek elhárításának jelszava alatt olyan rendkívüli felhatalmazásokat kapott rendeleti úton való kormányzásra, hogy a továbbiakban emiatt Magyarország már nem tekinthető európai (liberális) demokráciának.

A kialakult magyar helyzetre tekintettel az Európai Néppárt tagjai közül 13-an kezdeményezték a magyar helyzet megtárgyalását és ugyan jelentős nagy tagállamok nem írták alá a kezdeményező levelet, de 13 tag kérése elegendő az ülés összehívásához és a téma megtárgyalásához.

Az esetről az Infosart.hu portál is beszámol, közölve a magyar kormányfő levelét eredetben, Novák Katalin Twitter oldalának a cikkbe való beemelésével. Az eredti angol levél jól olvasható. Az Infostart.hu magyar fordításban összegzi a levél tartalmát az alábbiak szerint:

„A szöveg szerint a világ most a feje tetejére állt, ezért a kormányfők és pártelnökök arra koncentrálnak, hogy hatékony és gyors lépésekkel védjék az állampolgáraikat. “Alig tudom elképzelni, hogy bármelyikünknek jut ideje fantáziálni arról, hogy más országoknak mi a szándéka. Ez költséges luxusnak tűnik ezekben a napokban. Minden tiszteletemmel, nekem erre nincs időm” – írta Orbán Viktor. Kijelentette: ha a járvány véget ért, bármilyen ügyet kész megtárgyalni, de addig minden idejét azzal tölti, hogy életeket ment és a pandémia társadalmi és gazdasági hatásait enyhítő intézkedéseket dolgoz ki. “Azt javaslom, mindannyian ezt tegyük most” – zárta levelét.”

A figyelmes olvasó azt kell mondja, a levél nem így záródik – sajnos éppen a lényeg maradt ki a magyar híradásból. Orbán Viktor levelének lényege, amivel az záródik a következő: „ I am devoting all my time exclusively to trying to save the lives of the Hungarian people, and preparing measures for the social and economic recovery of the country, within the scope of our Constitution. Az utolsó félmondat a lényeg: a Miniszterelnök az Alkotmány adta keretek között végzi feladatait