Az ellenzék feladata

2020. április 23.

“Az idei érettségi vizsgák elhalasztását követelő online petícitót indított a Demokratikus Koalíció, jelentette be Gyurcsány Ference a Facebook-oldalára kietett videóüzenetében”. írja az index.

Gyurcsány Ferenc az elemzők megítélése szerint az ellenzék vezére illetve erre a szerepre pozicionálja magát. Kérdés tehát, mit csinál az ellenzék, mit kell(ene) csinálnia az ellenzéknek általában és most különösen vészhelyzet idején?

Kérdésünkre a válasz talán éppen kéznél van. A brit Munkáspárt élén most történt vezetőváltás. A 2019 decemberi parlamenti választásokon vereséget szenvedő Munkáspárt elnöke Jeremy Corbin helyett  egy hosszú és több fordulós, több pártelnöki jelöltet felvonultató, a párt tagság akítv részvétele mellett lefolyt választási folyamat végén Keir Starmer lett az új pártelnök. A The Sunday Times 2020. április 5-én megjelent számában I will lead Labour and the country to a better future” címmel írt összefoglalót mi is az ellenzék szerepe és feladata rövid távon – vészhelyzet idején – és hosszútávon, ellenzékben a válsághelyzet elmúltával, a következő parlamenti választásokig.

Keir Starmer szerint a Munkáspártnak vezetése alatt Nagy-Britannia legjobb érdekei szerint kell tevékenykednie, felelős ellenzéknek kell lennie. (“Under my leadership the Labour Party will always act in Britain’s best interests. We will be a responsible opposition.”)

Felelős ellenzékiségről a magyar politikában is gyakran hallunk, de mit is jelent ez valójában? Mit jelent ez egy olyan országban, mely azzal dicsekedik, hogy parlamentjük valamennyi parlamentnek anyja? Bizton remélhetjük, hogy a brit politikai életből kapott válasz megfelelő iránymutatást adhat a magyar politikai élet számára is.

Keir Starmer szerint biztosan van/lesz olyan időszak és olyan témák, amikor alapvetően ellentétes véleményen lesz a miniszterelnökkel – és olyan időszakok is lesznek, amikor építő jelleggel egyet fog érteni a miniszterelnökkel – és ez a mostani időszak éppen ilyen. Az angol szöveg nem csak azt mondja, hogy egyet ért, hanem hogy egyet kell érteni – „must engage constructively with the government”. Keir Starmer tovább is megy. Azt írja, hogy szeretné látni, hogy a kormány sikeres lesz, és meg is írja hogyan: “I want to see the government succeed in this to save lives and protect livelihoods. This is a national effort and all of us should be asking what more we can do. For me, that means leading a Labour Party that will provide strong, effective and responsible opposition. Not scoring political points or opposing for the sake of opposing. But challenging the government and asking difficult questions when it is necessary in order to force better outcomes for everybody.”