Miről beszél az Orbán kormány?

2020. január 27.

Vajon miről beszél a kormány? És amit mond mese vagy valóság? Kitaláció azért, hogy a napi politikai eseményeket kordában és mederben lehessen tartani, hogy „tematizálni” lehessen a közbeszédet, hogy a szavazók megtanulják a kulcs mondatokat és akkor egy választás esetén a bemondott „hívószó” hallatán reflex szerűen szavazzanak a mai kormánypártokra?

A The Economist 2019. november 23-i számában „The diry mop” címmel megjelent cikk érdekes olvasmány. A lap „elsiratja” azokat az eseményeket és tetteket, amelyeket az Egyesült államok a Trump kormányzat előtti időben tett és megtehetett a Közép- és Kelet-Európai korrupció ellen. Az olvasó előtt feltárul az egész mechanizmus: az új koncepció: a „rule-of-law” amerikai koncepciójának való megfeleltetés más országokban is. Az egyes országokban lévő korrupció, mint az USA nemzetbiztonságát fenyegető kockázat elve. Kijelentő mondatban közli az írás, hogy a volt szocialista országokban tevékenykedő anti-korrupciós aktiviták a amerikai támogatást élveztek. Olyan ismerős nevek tűnnek fel múlt híradásaiból, mint Victoria Nuland, akit  a cikk úgy említ, mint az egész gondolatmenet kidolgozóját (architect of policy). A cikk többször kitér arra, hogy az egyes volt szocialista országokban mennyire volt eredményes az amerikai tevékenység (mennyire sikerült egyes országokat elszigetelni adott esetben), illetve ez milyen mértékben ütközött az egyes országok vezetésével.

A cikk hosszan elemzi azokat a ’vissza’ lépéseket, amelyek Donald Trump kormányzásával kezdődtek, ennek egyik jeleként említi, hogy a budapesti amerikai nagykövet már nem követi a korábbi szigorú anti-korrupciós irányvonalat, sőt megszervezte Orbán Viktor útját az amerikai elnökkel való találkozáshoz – ezzel ellehetetlenítette más tisztviselők azon irányú szándékét, hogy elszigeteljék a magyar kormányt.

A magyar híradásokat néző olvasó pedig azt a tanulságot kell levonja, hogy amit magyar kormányzati oldalról hall, az lehet hogy néha sután van megfogalmazva, néha túl van lihegve – de alapjaiban véve hiteles és a tényeknek megfelelő. Igaz ennek megtapasztalásához az angolszász sajtót kell olvasni.