Néhány szóban 13.

2019. augustus 28.

A hír ennyi: “Gazdasági szempontból inaktív, mivel mást ápolásban részesít” – ‘Economically inactive due to caring responsibility’

A The Financial Times londoni, 2019. augusztus 23-i kiadásának első oldalán található grafikon melletti pár soros elemzés szerint, Európában a lakosság körülbelül 22 %-a nem képes munkát végezni, mert mást részesít ápolásban. Írországban azon nők, akik munkába állnának, de ennek valamilyen akadálya van, több mint 50 százalékban a más személy ápolását jelölik meg okként.

Női munkavállalással és láthatatlan munka kérdésével foglalkozók felkapják a fejüket erre a kis statisztikai pillanatképre.

Mi lenne ha a statisztika nem gazdaságilag inaktívnak tekintené az olyan személyeket, akik másokat ápolnak, hiszen éppen hogy megoldják azt a problémát, ami fennáll az Európai Unióban: kevés orvos, ápolónő, szociális munkás. Hosszú elemzések jelennek meg arról, hogy a láthatatlan munka valójában mekkora értéket képvisel. Felmerül a kérdés, társadalmilag csak az a hasznos munkavégzés, ha valaki fizetséget  kap (készpénzben vagy bankszámlára utalásként) az elvégzett feladat ellenértékeként? Gondolhatjuk-e azt, hogy ez a szemlélet vezetett a gyermeknevelés (vállalás) leértékelődéséhez és ahhoz a népesedési válsághoz, amelynek Európában tanúi vagyunk?