Semmi új

2014. december 11.

Semmi új, ezzel a két rövid szóval foglalhatjuk össze a jelenlegi magyar politikai helyzetet.

Miért semmi új?

Azért állíthatjuk ezt, mert pontosan azt látjuk, amit a 2010-es választást megelőző hónapokban, vagy éppen 2012 júniusában egyszer már láttunk. A 2010-ben a Fidesz, 2012-ben is és jelenleg is maga a kormány van defenzívában, nem találja a helyes választ a napi közbeszédet kitöltő témára.

2010 elején másról sem folyt a vita, minthogy a Fidesz kormányra kerülése után bevezeti a svéd nyugdíjrendszert és az valami borzasztó lesz mindenki számára, de leginkább az akkor már nyugdíjban lévőknek van veszélyben a békés öregkori megélhetése. A vita nem tényekről folyt, hanem csupán érzelmekre ható sejtetésekről, “mindeki tudja” állításokról.

2012 közepén a szocialiták vezetésével arról folyt a mindennapi politikai közbeszéd, hogy a kormány mennyire dilletáns, mennyire rosszul vezeti gazdaságilag az országot, intézkedéseivel rossz irányba mennek a dolgok.

Mindkét alkalommal a szocialisták azt a jól bevált módszerüket alkalmazták, amikor a tényeknek nincsen alapja, mégis mindenki határozottan állástfoglal az ügyről. Mindenkinek van egy további gondolata, megjegyzése, megingathatatlan értékítélete és az egész lassan egy szürreális alakzattá válik és mintegy nagy sötét árny (fenyegetően) lebeg az egész magyar társadalom feje felett, az ellene való küzdelem reménytelen.

Napjainkban ez a fejünk felett lebegő valamit a “korrupció, ÁFA csalás, adóelkerülés, gyanús vagyongyarapodás, hanyag kezelés” elegye teszi ki. S mindezt nem csak a szocialisták, hanem a többi bal-liberális alakzat is hangoztatja.

Van-e korrupció Magyarországon? Biztosan van. De pontosan hol és mikor ma még nem tudjuk. Mint ahogy azt sem tudjuk bizonyosan, hogy van-e kormányzati oldalon gyanús vagyongyarapodás – mindez jelenleg feltételezés. Egy “nyugatos, polgári demokráciában” az ilyen ügyek a bíróságon végződnek és az ott hozott ítélet az irányadó.

Miért nem végződnek ezek az ügyek Magyarországon a bíróságon? Azt gondolom azért, mert magának a baloldali-liberális oldalnak nem érdeke, hogy kiderüljön az igazság.

Az egész elegy (korrupció stb) azért került most és épp így elő, mert ha más nem de az országgyűlési választások eredménye megmutatta, hogy a baloldali pártoknak máig a legnagyobb problémája a hitelesség. Ezzel maguk is teljesen tisztában vannak és voltak. Néhai Kiss Péter egyik utolsó ATV Egyenes Beszéd interjújában beszélt arról, hogy a Szocialista Párt legnagyobb problémája, hogy rossz a híre (a hitelessége), és ezt a problémát csak úgy tud(hat)ják áthidalni, ha egy olyan ember lép be a politikába, aki hiteles és sok embert tud megszólítani. Ezt az embert támogatná (támogatta volna) a Magyar Szocialista Párt az országgyűlési választásokon. Ez az ember lett volna (volt) Bajnai Gordon.

Hiába állt fel a baloldali-liberális csapat a választók nem adtak hitelt nekik. Sem személyükben (az egyéni parlamenti képviselők túlnyomó többsége Fideszes), sem programjukat illetően. Hiába írtak kidolgozott programot, a választók egy szónak több hitelt adtak: folytatjuk.

Az európai parlamenti és az önkormányzati választások sem hoztak változást.

Mivel az ország gazdaságilag nem omlott össze, bár azt baloldali-liberális szakértői előrejelzések többször előrevetítették a Fidesz (és a kormányzat) gazdasági kompetenciáját nem lehet(ett) a továbbiakban célravezetően megkérdőjelezni. Maradt tehát az erkölcsi kompetencia megkérdőjelezése. Ennek vagyunk most tanúi. Mindazok akik eddig “lassan mondták, hogy nem lesz gázár emelés”, azok most lassan mondják, hogy a korrupció átszövi a kormányzatot. Azoknak, akiknek párt manifesztója a “hazudtunk reggel, éjjel meg este” arról beszélnek, hogy a kormány hanyag kezelést valósít(hat) meg egy külföldi bank hazai leánycégének állami megvételével.

Jelenleg csak a kormány prominens tagjai vannak a célkeresztben, maga a Fidesz, mint párt és annak képviselői nem. Mindannyiu(n)k számára fel van adva a lecke, hogy a Fidesz kirostálja tagjai, támogatói és pártolói közül azokat, akik nem felelnek meg a társadalomban a 2006-os öszödi beszéd után kialakult erkölcsi mércének. A balliberálisoknak volt 8 évük, de máig nem tettek ezért semmit (párton belül) azon túl, hogy kijelentik, nincs korrupció náluk, nincs Simon ügy, nincs páncélszekrény. A Fidesznek még van majdnem négy éve erre.