Választási regisztráció a gyakorlatban (Hírek a klubból 6.)

2015. április 23.

Nagy valószínűséggel ma már senki sem emlékszik rá, de a 2010-es választásokat követően bevezetni tervezett nagyobb változtatások között szerepelt, hogy előzetes személyes regisztrációhoz kötik a választásokon való részvételt. Bevezetéséből végül nem lett semmi, mivel olyan kifogások merültek fel, hogy a regisztrálás folyamata (levélben való feladás olyan településeken, ahol nincs postahivatal pl.) elfogadhatatlan mértékben megterhelné a választókat.

Nagy-Britanniában a tavalyi év során változtatták meg a választói névjegyzékbe való bekerülés módját. A változtatásig az volt a szabály, hogy a névjegyzéket vezető hivatal minden háztartásba kiküldött egy sima feladású postai levelet a családfő nevére címezve, melyben kérte, hogy a  mellékelt ürlapra írja fel (név, születési dátum), kik azok a 18 életévüket betöltött személyek, akik vele egy háztartásban élnek, majd a mellékelt válaszborítékban postázza vissza. Egy ilyen (büntetőjogi felelősség tudatában) kitöltött, simán feladott levél elegendő volt, hogy valaki részt vehessen a soron következő önkormányzati vagy parlamenti választásokon. A választói névjegyzéket évente állítják össze, tehát minden évben sor kerül(t) ilyen levelezésre állampolgár és az állam között.

A szavazásokon való részvétel előmozdítása érdekében lehetővé tették a postai úton való szavazást is, egyes esetekben azonban visszaéléseket tapasztaltak, ezért változtatták meg a szavazásra való jelentkezés szabályait. Az új szabályok szerint már nem a családfő, hanem minden szavazásra jogosult életkorú személy személyes megkeresést kap a névjegyzéket vezető hivataltól – és a korábbiak szerinti, extra biztonsági intézkedések nélkül kell most már személyesen jelentkezni a névjegyzékbe. Természetesen elektronikus úton is adott a lehetőség, a TB szám megadása mellett.

A soron következő országgyűlési választásokra, mely 2015 május 7-én lesznek a jelentkezési határidő 2015. április 20. éjfél volt. Az ezt megelőző héten arról szóltak a híradások, hogy közel egy millió választó tünt el az új regisztrációs rendszer bevezetésével, és ez vajon melyik pártnak jelent előnyt vagy éppen hátrányt.

A The Financial Times ‘Half a million in late rush to register for electoral roll’ című írásában (2015. április 22. p.3.) pontos kimutatást ad, hogyan alakult a regisztráció az lejárati határidő előtti napokban.

2015 április 16-án csütörtökön 118505-en, 2015 április 17-én pénteken 104403-an, 2015 április 18-én szombaton 66986-an, 2015 április 19-én vasárnap 124284-en regisztráltak.

Az utolsó nyitvaálló napon 2015. április 20-án  majdnem fél milliónyian (485057) regisztráltak,  ebből 137 ezeren a 16-24 év közötti kategóriában, 152 ezren pedig a 25-34 év között választói kategóriában. Még az utolsó napon is 16 ezer regisztrációs kérelem érkezett papír alapon.

A számok alapján jól látható, hogy a választók pontosan tisztában vannak a választások jelentőségével, legfeljebb a részükre adott lehetőségeket használják másképpen, mint azt a politikusok és szakújságírók előre látják vagy gondolják.