Médiatörvény után

2011. május 8.

Az FT Weekend Magazine 2011. április 30.- május 1-i  számában  “The opinionators are coming” címmel az elmúlt évek legjobb elemzése jelent meg a mai nyugatos világ (ideértve az USA, India és az Öböl államok) média helyzetéről (az ft.com-on “Prepare to be shocked” címmel jelent meg).

A cikk bemutatja, hogy a tengeren túlon ugyan vannak karakteres véleményt erősen megjelenítő hírcsatornák illetve műsorok, amelyeknek nézettsége igen nagy, ugyanakkor éppen a sarkos véleményekre tekintettel a hírdetők (a piac) inkább kerüli ezeket és a kiegyensúlyozott műsorokat sugározó csatonákat illetve azok műsorait tisztelik meg hírdetéseikkel.

Az elemzés végigtekinti az európai helyzetet, ismertetve azt, hogy Európa számos országában a II. Világháború után az addig leginkább propaganda eszköznek tekintett televizózást (a csatornákat magukat) hogyan osztották fel egymás között a különböző bal és jobboldali pártok, mely gyakorlat  a mai napig érvényesül.

A szerző brit lévén a végére hagyja a BBC-t, mint azt az intézményt amelynek alapító okirata szerint pártatlannak (a mindenkori kormánytól) és kiegyensúlyozottnak kell lennie, majd végigveszi, valóban megvalósul-e ez, illetve a pártatlanság hogyan valósul meg Nagy-Britanniában az összes országos televíziós csatorna között. Elemzésének eredménye, hogy a BBC egyáltalán nem pártatlan, hanem leginkább balos (leginkább a liberális-balos The Guardian szerinti) nézetek alapján alakítja műsorait és az abban megjelenő véleményeket. Megállapításait a szerző a BBC volt hírolvasójának Peter Sissons nemrégiben megjelent könyvében foglaltakkal támasztja alá, mely szerint a BBC teljes mértékben a klímaváltozás mellett érvelő lobby fogja lett, rendszeresen keresztény ellenes, míg semmiért sem vinne adásba a muszlimokat sértő témákat vagy gondolatokat. A szerző további brit újságírókat idéz, akik szerint olyan fontos témák, mint a bevándorlás, a halálbüntetés vagy a homoszexuálisok jogainak kérdése csakis ebből a szemszögből kerül “tálalásra” a néző, hallgató előtt. Mindez pedig az “emberi jogok kérdése”, idézi a cikk Kelvin MacKenziet, aki a The Sun bulvárlap főszerkesztője volt 1981 és 1994 között. E nézet szerint pedig ebben a jobbos nézeteknek nincs helye, csak a baloldalnak, és azt a BBC testesíti meg.

Mindezek alapján a megkérdezettek közös véleménye az, hogy ma Nagy-Britanniában nincs jobboldali véleményt közvetítő nem írott sajtó (televízió, rádió). Mindannyiuk üdvözölné az “opinionated broadcasting” megjelenését Nagy-Britanniában, azaz a sarkos véleményeket megfogalmazó műsorok sugárzását, azzal, hogy a brit politikai kultúra és újságírás más, mint az amerikai, de bizonnyal jót tenne a brit politikának és az egész társadalomnak.

És itt a cikk ismertetésének végén kell tennünk egy megjegyzést. Egyes vélemények szerint ha valahova vasútat építünk az nem csak azt jelenti, hogy oda el lehet menni, hanem azt is, hogy onnan el lehet menni. Azt gondolom, hogy Magyarország kálváriája az Európai Unióban média ügyekben nem csak azt jelentette, hogy Magyarország pellengérre volt állítva és eljárást indítottak ellene, hanem azt is, hogy az eljárás során felvetett témákat mind az egyes politikusok, mind maguk az újságírók valóban végiggondolták és levonták a saját országukra vonatkozó megállapításokat. Az is előfordulhat, hogy a magyar médiatörvény vitájában elhangzottak megnyitnak bizonyos csatornákat egész Európa szerte.