A jövő elkezdődött

2017. május 25.

 

A magyar politikai pártok között nagy a véleményeltérés abban (is), mit hoz a jövő, mi lenne a jövő energiaforrása, mibe kell fektetni, beruházni.

A kormánypárt és maga a kormány jelentősen elkötelezte magát az atomenergia felhasználása mellett. Mint az valószínűleg mindenki tudja megkötötte a Paksi Atomerőmű élettartamának meghosszabbítását lehetővé tevő szerződést és a beruházás jogi előkészítése folyamatban van. Időnként Orbán Viktor felavat egy olyan beruházást – Nagykanizsai elektromos tesztpálya – aminek az általános magyar hírfolyamban semmi hírértéke nincs, azon túl, hogy a minsizter elnök valahol valamit csinált (esetleg a beruházás miatt GDP generálódik valamilyen szinten, adóbevételei lesznek az államnak, az építkezésben résztvevőknek is bevételei vannak, munkát kapnak).

Az ellenzék – élén a magát XXI. századi pártoknak nevező formációkkal, teljesz mellszélességgel az atomenergia ellen vannak, annak megszüntetéséért és a megújuló energiák nagyobb mértékű használatáért szállnak síkra.

Nos, az átalag magyar állampolgár ezek után vajon mit is gondoljon minderről, kinek van igaza, mit hoz a jövő?

A The Daily Telegraph 2017. május 15. számában a Business szekció első oldalán pont erről olvashatunk : “Petrol cars will wanish in egight years says US report” címmel Ambrose Evans-Pritchard tollából.

Az írás Tony Seba a Standford University közgazdászának dolgozatát ismerteti, mely ‘Rethinking Transportation 2020-2030’ címet viseli. A dolgozat szerint mintegy nyolc éven belül a benzin és diesel maghajtású gépjárművek forgalma az egész világon meg fog szünni, ide értve a gépkocsikat, buszokat, teher járműveket. Az egész közúti árufuvarozás elektromos alapra helyeződni, ami az olajárak és a kőolajra épülő iparágak teljes összeomlását eredményezi.

De nem csak a gépjárművek meghajtása változik meg, a gépjármű-vezetés mint funckió is meg fog szünni. Az emberek tömegesen fognak átállni az önvezető járművek használatára (self-drive electric vehicles: EVs), mivel azokat tízszerte olcsóbb üzemben tartani, mint a hagyományos benzínes (dieseles) járműveket és minetgy 1 millió mérföld tehető meg velük.

Ennek fényében egyre nehezebb lesz benzinkutat találni, alkatrészt beszerezni a hagyományos járművekhez, vagy éppen olyan személyt találni, aki ért a hibák megjavításához. 2024-re az előrejelzés szerint a fentiek miatt továbbá, hogy az emberek a saját gépjármű tulajdonlása helyett az “on demand” mobilizációt fogják választani a gépjárműkereskedések is eltünnek.

Nem csak az emberek izlése miatt kerülnek előtérbe az önvezető járművek, hanem a városi közlekedésből is ki lesznek tiltva a hagyományos gépjárművek, mivel az EVs-ek közlekedése gyakorlatilag balesetmentes (szemben az ember által vezetett gépjárművekével), ez a folyamat a belvárosokból kiterjed majd a külvárosokra, majd teljessé lesz. Mindez azt eredményezi, hogy a hagyományos gépjárműveknek nem lesz piaca, piaci értéke, megsemmisítésre kerülnek, sőt majd a tulajdonosnak kell a megfelelő megsemmisítésért fizetnie.

Ezek a folyamatok előre vetítik a nagy autógyárak és a kőolajra épülő iparágak alkonyát, azon államok adóbevételeinek ellehetetlenülését, amelyek a kőolajkitermelésből nagy hasznot húznak. Az előrejelzés szerint egy hordó olaj ára 25 USD szintre fog csökkenni, a napi maximum igény 100 milló hordó lesz 2020-ban ez a mennyiség is tovább fog csökkenni 70 millió hordóra 2030-ig.

A nagy gépjárműgyáraknak dönteniük kell majd átállnak-e az EVs-ek gyártására, vagy az alacsony bevétellel kecsegtető hagyományos gépkocsik gyártását folytatják tovább, eseteleg beszállnak az “on demand” mobilitási szolgáltatásokba.

Seba professzor szerint ezt a jelentős változást elsősorban a technológiai változások váltják ki nem az éghajlatváltozás miatti félelmek és kényszerek.

A nagy áttörés – 2-3 éven belül – akkor fog bekövetkezni, amikor az EVs akkumulátora képes lesz 200 mérföldnél nagyobb távolságra elegendő “üzemanyagot” eltárolni, ekkor az EVs árak 30 ezer dollár alá fognak csökkenni az USÁ-ban, 2022-re az alacsonyabb kategóriás modellek ára már csak a 20 ezer dollár lesz. Az árak csökkenése miatt 2025-ben az előrejelzés szerint minden új (forgalomba kerülő) jármű elektromos lesz, azaz minden új busz, kis és nagy teherautó, minden ami négy keréken mozog az egész világon.

Mindezek következtében a napi kőolaj felhasználási szükséglet is drasztikusan csökkeni fog, illetve erre alapozottan az állami adóbevételek is.

A The Daily Telegraph cikkírója ezek után körképet ad arról, hogy a világ egyes országaiban hogyan látják a jövőt, erre tekitettel pedig milyen elképzeléseik vannak. Bemutatja Indiát és Kínát, ahogy nagyvonalú elgondolások és programok vannak folyamatban az elektromos járművek használatának elterjesztésére és elterjedésének esetére.

Kitér arra, hogy az önvezető járműveknek mennyivel kisebb a fenntartási költsége , hosszabb az élettartama, ugyanakkor az “on demand” használat miatt is mennyivel gazdaságosabbak – mindezt fokozza a elektromos meghajtású ‘vasúti’ szerelvények hatákonysága és gazdaságossága.

Mindezek fényében felmerül az átlag olvasóban, vajon a XXI. századi pártok valóban ismerik-e a XXI. századot és vajon az eljövendő választási kampányban a “szakértelem, hozzáértés” melyik párt vagy pártok oldalán áll(hat) fenn, ki (lesz) a kompetens az ország vezetésére.