Brit körkép

2014. április 2.

A brit kormány által felállított célkitűzés, mely szerint a FTSE 100 vállatai körében a női felsővezetők számaránya 2015-re érje el a 25%-os arányt – kötelező kvóta bevezetése nélkül – teljesülni látszik, erről ír “More women on the board but men still get top jobs” című cikkében a The Financial Times (londoni kiadás, 2014. március 26. p.4.).

Figyelemre méltó ugyan az, hogy a nők nagyobb számban vállalnak “non-executive” feladatkört, mint “executive”-t, bár mindkét kategória arányszáma nőtt. Az adatok szerint a FTSE 100 vállatoknál 20,7%-ra emelkedett az arányszám a 2011-es 12,5%-ról.

A kormányzati előterjesztést készítő Lord Davies szerint ma már minden érintett brit cég megértette miért fontos elérni a kitűzött célszámot, így sem kötelező EU-s, sem nemzeti (brit)  kvóta beveztésére nem lesz szükség. Mutatja ezt az is, hogy a csak férfi vezetőkből álló cégek száma mára kettőre csökkent (míg ez a szám 2013-ban még hét volt).

Ha a számokat magukat nézzük, akkor azt állapíthatjuk meg, hogy az adatok közlésekor a FTSE 100 vállaltok közül csak 4 olyan van, melynek női vezetője van: Royal Mail, easyJet, Burberry és az Imperial Tabacco. A legnagyobb arányszámban (44,4%) a Capita és a Diageo nevű cégek vezetésében vesznek részt nők.