Gravitál-e a közép?

2018. október 26.

Puzsér Róbert 2018. október 23-i megemlékezése kapcsán arról beszélt, hogy politikai centrum felépítésére van szükség. “A centrum gravitációs teret képez, amely képes megállítani a társadalom kétségbeejtő mértékű polarizálódását”.

Ha megfigyeljük a világban zajló folyamatokat láthatjuk, hogy a centrum nem garvitál jelenleg. Kérdések vannak – olyan kérdések, amelyekre csak polarizált választ lehet adni: igen, nem. Ilyen és olyan, középutas megoldások nincsenek. 

Ha csak Európában nézünk körül Nagy-Britanniában a baloldalra besorolt Munkáspárt erőteljes baloldali-marxista fordulatot vett, tagsága az egekben. Mindez nem garantálja, hogy megnyeri a következő választásokat, de legalábbis van nézetrendszere, amely alapján válaszokat ad a társadalom előtt álló kérdésekre.

Németországban éppen az rajzolódik ki, hogy a középre tekintő – és ennek alapján nagy-koaliciót vivő – kancellár és politikája alól lassan csúszik ki a talaj. A társadalom előtt álló kérdésekre – még ha esetleg nem is a kedvünk szerint való, de világos és egyértelmű választ adó párt – az AfD van feljövőben. 

A magyar ellenzék mindig európai trendekbe helyezi magát, politikáját, mondanivalóját és értékeit. Miért lenne ebben a kérdésben eltérő helyzetben a nyugat-európai társaitól?