Mindenki államért kiált

A kolontári iszapkatasztrófa felerősítette azok szavát, akik azon az állásponton vannak, hogy természeti katasztrófa esetén egy erős állami vagy központilag vezérelt szervnek kell átvenni a helyi irányítást, mert különben fejetlenség uralkodik a területen. Azaz a polgármester helyett valaki más mondja meg a helyieknek mit és hogyan kell tenni.

A The Financial Times cikke éppen azt elemzi ( http://www.ft.com/cms/s/0/bf7e22e4-d897-11df-8e05-00144feabdc0.html) milyen fontos volt, hogy egy a helyzetet és a személyeket jól ismerő vezetője volt a chilei bányászoknak. Luis Urzúa képességeit többek között az Apolló 13 űrhajó kapitányának képességeivel egy lapon említik. Viselkedése, probléma megoldásai professzionális fejvadász cégek elismerését is elnyerte.

El kellene gondolkodni azon, nem lenne-e mégis jobb, ha a közösséget jól ismerő, azt vezető személyek állnának katasztrófa esetén továbbra is az adott települések élén – azzal, hogy a Belügyminisztérium vagy az egyes önkormányzati szövetségek megfelelő felkészítést tartanának katasztrófa helyzetere való felkészülésre.