Néhány szóban 4.

2011. március 30.

Lázár János azt fejtegette a Lánchídrádió 2011. március 27-i Indigó című műsorában, hogy az nagyjából eldölt az alkotmányozási vitában, hogy a következő parlamentnek nem lehetnek olyan tagjai, akik egyszerre országgyűlési képviselők és polgármesterek is. Az viszont még nyitott kérdés Lázár János szerint, hogyan fog a jövőben érvényesülni az önkormányzatok képviselete a törvényhozásban.

Azt gondolom a kérdés nem komplikált. Az egyes önkormányzatok a saját választókerületükben megválasztott országgyűlési képviselőjükön keresztül tudják majd befolyásolni a jövőben a törvényalkotást (ahogy ma is ez a helyzet azokkal a településekkel, amelyeknek nem parlamenti képviselő a polgármesterük).

Azt gondolom, hogy a jól megszokott “kijárós” rendszer helyett egy sokkal szofisztikáltabb és bonyolultabb, de ettől minőségibb rendszer jöhet így létre. Ezzel a megoldással a jövőbeni országgyűlési képviselői munka presztizse is növekedni fog, hiszen sokkal élőbb kapcsolatot kell majd a választókkal tartani és sokkal több együttműködést, egyeztetést is kíván meg ez a fajta képviselői feladat.

Másrészről több szereplőssé válhat a magyar politikai élet és egyszerűbb lesz minőségi politikusokat kitermelnie a rendszernek magából, ha esetlegesen a parlamenti tagság előtt helyben kell bizonyítani.