Európa kilátásai Brexit után

2016 június 11.

A Der Spiegel kétnyelvű számot szentelt a brit népszavazásnak EU ügyben, címlapján németül és angolul kérlelve a briteket, hogy ne menjenek. Az újság Wolfgang Schauble német pénzügyminisztert is megkérdezte az ügyben.

Schauble kifejtette, hogy a kilépés kilépést, a benmaradás bennmaradást jelent, tehát a britek ne számítsanak arra, hogyha a kilépést támogató eredmény születik osztozhatnak az egységes közös piac előnyeiben. Ugyanakkor egy érdekes kijelentést is tett, mely szerint ha a britek akárcsak kis többséggel szavaznak az Unióban való maradásra,  akkor is meg kell hallani a figyelmeztető kiáltást, nem tehetnek úgy, mintha semmi sem történt volna (“we must see that as a warning and a wake-up call not to go on with business as usual). Schauble szerint nem lehet a válasz még centralizáltabb,  “még több Unió”, ezt talán egyedül a luxemburgiak kivánnák.

A The Financial Times londoni kiadásának 2016. június 11-12. hétvégi száma “Schauble warns against deeper EU integration” című cikkében idézi Jeroen Dijsselbloem az eurózóna pénzügyminisztereinek elnökét, aki szerint sem lehet még több Európát kivánni egy esetleges brit kiválás után. A cikk véleménye, hogy ezek az álláspontok ellentétben állnak Jean-Claude Juncker és Mario Draghi álláspontjával.

Schauble annak is hangot adot, hogy egy esetleges brit kiválás után mások is követnék példájukat, itt első helyen említette a Nagy-Britanniához sok szállal kötődő Hollandiát. Az újság úgy látja, hogy a németek és a franciák a jövőben inkább kölcsönös kétoldalú együttműködésbe kezdenek az eurózóna még szorosabb együttműködésének eröltetése helyett, hogy ezzel kedvet csináljanak az eurózónán kívüli államoknak az Uniós együttműködéshez.