Skandináv lecke (4.)

2016. június 12.

Svédországban egyezség született, hogy a jelenleg meglévő, azonban kiöregedő nukleáris reaktorok helyett újakat építettnek – számol be “Sweden agrees deal to build up to 10 replacement reactors”  címmel 2016. június 11-12-i számának (londoni kiadás) 6. oldalán a The Financial Times. Az egyezség a kormányzó Szociál Demokraták és Zöldek valamint az ellenzékben lévő Moderates és a Keresztény Demokraták között született.

A magyarországi ellenzéket hallgatva mindez döbbenetesnek hathat, hiszen ellenzéki állítások szerint a nukleáris energia nem a jövő útja, fejlett európai államok a megújóló energiákba fektetik bizalmukat és a pénzt.

Az FT híre szerint Svédország tervei szerint 2040-től összes energiáját megújúló erőforrásokkal fogja előállítani, ugyanakkor a svéd ipar érdekeire tekintettel nem követi a német utat (ahol nagyon rövid idő alatt valamennyi atomerőmű bezárásra kerül vagy került már).  A jelenlegi állás szerint Svédország elektromos áramtermelésének 40%-át kilenc atomerőmű álítja elő, ezek közül kell néhányat az évtized végére lecserélni, mely a fenti döntés értelmében meg is fog történni. A megújuló energia előállítására vonatkozó terv azonban nem jelenti azt, hogy a korszerű technológiával most felépített (felépítendő) atomerőműveket később a megújulók miatt vagy azokra tekintettel bezárnák.

Svéd politikusok szerint a 100% megújuló erőforrásból származó energia egy elérendő cél, nem pedig egy olyan végdátum, amikor más energiatermelő forrásokat elzárnának.  “Ez egy sajátos svéd kompromisszum” – kommentálta az eseményeket Ibrahim Baylan svéd energiaügyi miniszter.