Bocsánatkérés

2016, június 22.

A magyar médiában, ha angol hírforrást ídéznek legtöbbször a The Guardian kerül megemlítésre. Érdekes hírre bukkanhatott az olvasó a The Financial Times 2016. május 27-i számában a versenytársról: “Guardian says sorry for fabricated articles” címmel.

A The Guardian több mint egy tucat cikket törölt internetes portáljától, mivel fény derült arra, hogy Joseph Mayton nevű szabadúszó újságírójuk “fabricated information and invented quotes from fictitious people”.

Az újság azután kezdett ellenőrzésekbe, hogy több az újságíró által megnevezett személy a neki tulajdonított ídézeteket tagadta, sőt azt állította, hogy nem is találkozott az újságíróval.  Az újság erre tekintettel egy független “fact-checker”-t bízott meg az újságíró állításainak ellenőrzésére. Az ellenőrzés során megállapították, hogy voltak rendezvények, melyen a rendezők szerint az újságíró meg sem jelent, voltak az újságíró által említett személyek, akik nem léteztek.

Az újság további ellenőrzéseket igért szabadúszó újságírói anyagival szemben, továbbá sokkal kevesebb esetben engedi majd meg az “anoním forrásra” való hivatkozást (mely ugyan szerepelt szerkesztési elveik között, de azt nem vették nagyon komolyan).

“We want to apologise to those people whose words were misrepresented or falsified” írta Lee Glendinning a Guardian US szerkesztője blogpostjában. De ennél is továbbment: “We also want to say sorry to you, our readers, for the errors that have been made here, and hope it has not compromised the trust you place in the Guardian. We assure you we will do better.”